Söyleşi: ÇözümPark Kurucusu Hakan Uzuner İle Siber Gündem (1)

Teknotel Söyleşi: ÇözümPark Kurucusu Hakan Uzuner İle Siber Gündem (2)

Son zamanlarda en çok duyulan kelimelerden bazıları; sanal gerçeklik, giyilebilir teknolojiler, nesnelerin interneti, endüstri 4.0 çizgisi, siber çözümler, yapay zeka, makine öğrenimi demek yanlış olmayacaktır. Hayatımızın her alanına dokunan, kimi zaman dijitalleşmeyle birlikte çoğumuza mesleki kaygılar yaşatan, kimi zaman da çağın nimetlerini düşündüğümüzde iştah kabartan bir çizgide ilerliyoruz. Bizde çağın dijital yerlileri olarak, alanında uzman  ÇözümPark Bilişim Portalı Kurucusu Hakan Uzuner ile siber gündemi A’dan Z’ye değerlendirdik. 

Tabii ki, 1980 İstanbul doğumluyum. 2002 yılından itibaren aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim dahilinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın altyapısının kurulumu, yönetimi ve bakımında yer aldım. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı’nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif rol oynamaktayım.

Aslında 1995 yılından itibaren bilgisayar ile ilgilenmeye başladım. Belki de sınav performansımı etkileyen faktörlerden bazıları; lisedeyken üniversite sınavlarına çalışıyor olmam hem de sırtımda çanta bilgisayar topluyor, format atıyor veya benzeri çok temel konularda işler yapmaya çalışıyor olmamdır. Teknolojiyi çok seviyordum ve kesinlikle bu işi yapacağımı henüz 15 yaşındayken biliyordum. Ancak çok iyi bildiğim diğer şey ise Türkiye şartlarında 4 yıllık bir üniversite okumanın kariyerim için yine çok önemli olduğuydu.

Bu bilinç ile aslında bir yandan çalışıp, bir yandan da sınavlara hazırlanıyordum ve temel amacım her ne kadar bilgisayar bölümlerini okumak olsa da eş zamanlı olarak bunları yapmak zordu. Bende bu nedenle özellikle İstanbul’da okumak ve bu sektörden kopmamak için marka değeri olan bir üniversitede farklı bölüm alternatiflerini değerlendirdim ve şansıma kimya bölümü geldi. Yani aslında tamamen 4 yıllık bir üniversite mezunu olmak için okudum diyebiliriz.

windows-server-2012-e1586874897699 Söyleşi: ÇözümPark Kurucusu Hakan Uzuner İle Siber Gündem (1)

Hakan Uzuner İle Siber Gündem

Aslında siz son derece güzel bir şekilde bu konuyu özetlediniz ve yine arama motorlarını kullanarak bu konuda pek çok şey öğrenebiliriz, bu nedenle ben daha farklı bir yorum yapmak istiyorum. Aslında Endüstri 4.0’ı sürekli olarak değişen ve gelişen dünyamızın ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli olan altyapının sağlanması için bir yenilenme, yani yama olarak düşünebiliriz.

Eski teknolojiler ile üretilen hiçbir şey artık yeni iş ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamıyor. Karşılasa bile verimsiz üretim ve rekabet dezavantajı nedeni ile hızla terk ediliyor. Bu aslında her anlamda gördüğüm bir değişim. Sağlık, insan, endüstri, askeri ve savunma sanayinde, tarım ve hayvancılıkta. Çünkü daha önce de özetlediğim gibi artık dünya değişiyor ve bu değişime ayak uydurmak veya uydurmamak bizim elimizde. Endüstri 4.0 çağa ayak uydurmak isteyenlerin üretim alanındaki çözümlerinin toplamı diyebiliriz özetle.

TÜSİAD, 2016 Mart ayında “Türkiye’nin Küresel Rekabetçiliği İçin Bir Gereklilik Olarak Sanayi 4.0: Gelişmekte Olan Ekonomi Perspektifi” adlı çok önemli bir rapor yayınlamıştır. 64 sayfalık; Burak Tansan, Aykan Gökbulut, Çağlar Targoray ve Tevfik Eren imzalı rapor’ dan bir alıntı ile bu sorunuza cevap vermek istiyorum,

 Raporun 33. Sayfasında şu ifadeler yer almaktadır; 

Türkiye, lojistik avantajı sağlayan coğrafi konumu sayesinde esnek ve düşük maliyetli üretim yapabilmesini sağlayan görece düşük maliyetli iş gücünü kullanarak, küresel değer zincirinde oldukça rekabetçi şekilde konumlanmıştır. Üretim ücretleri, verimlilik, enerji maliyetleri ve döviz kurlarını dikkate alarak oluşturulan BCG Global Üretim Maliyeti Endeksi’nde, Türkiye 98 ortalama birim maliyet ile üretim yaparken, ABD 100, Almanya ise 121 ortalama birim maliyetle üretim gerçekleştirmektedir.

Diğer bir deyişle, Türkiye’deki ortalama doğrudan üretim maliyetleri Almanya’nın % 23, ABD’nin ise % 2 altındadır. Bu analiz, Türkiye’nin küresel değer zincirinden pay almak ve ihracat platformunu güçlendirmek için sahip olduğu rekabet avantajının altını çizmektedir.

”Ülke Olarak Endüstri 4.0  Trenini Kaçırıyoruz”

windows-server-2012-e1586874897699 Söyleşi: ÇözümPark Kurucusu Hakan Uzuner İle Siber Gündem (1)

ÇözümPark Kurucusu Hakan Uzuner İle Siber Gündem

Yani aslında bizim gibi hem coğrafi konumu hem de üretim maliyetleri konusunda rekabetçi konumumuzu korumak için Endüstri 4.0 vazgeçilmez bir hedeftir. Ancak ne yazık ki yine ülke olarak bu treni sanki kaçırıyoruz.

Çünkü Endüstri 4.0 ciddi yatırım gerektirmektedir. Kesinlikle üretime performans, rekabet avantajı başta olmak üzere bu yatırımı kâr olarak şirketlere sunacak olmasına karşın, bu teknolojilerin büyük çoğunluğunun yurt dışından ithal gelmesi ve dövizin hızlı değerlenmesi nedeni ile Türk lirası ile ürün satan üreticiler için zor bir sınav oluşturmaktadır.

Bence bu çok güzel bir gelişme, günün sonunda genç nüfus oranı rekabet içerisinde olduğumuz pek çok ülkeye göre yüksek olan bir ülke olarak bu genç nüfusu aynı Endüstri 4.0 da olduğu gibi gelişen ve değişen dünya ihtiyaçlarına cevap verecek sektörlere yönlendirmeliyiz.

Basit bir örnek vermek gerekir ise bundan yıllar önce sokak lambaları merkezi olarak aç-kapa yapılmıyorken her gece o lambaları tek tek yakan ve söndüren insanlar vardı. Ama şimdi bakarsanız artık böyle bir mesleğin olmadığını görürsünüz. Ama hemen yine başka bir örnek vermek gerekirse, yine o yıllarda sayaç okuma yoktu; yani elektrik su saati okuyan insanlar ve böyle bir meslek de yoktu. Şimdi yine bu mesleğin akıllı sayaçlar ve IoT sayesinde yavaş yavaş yok olacak mesleklerden biri olduğunu görüyoruz. Durum böyle olunca tabii ki gençlerin özellikle yeni nesil mesleklere, ki bunların büyük bölümü teknolojiden geçiyor bu nedenle bu tarafa yönelmeleri çok doğru olacaktır.

Aslında firma ismi vermeden özellikle perakende sektöründe çok başarılı birkaç örneğinin gördüm – içinde bulundum. Kimisi müşteri analizi sayesinde %35’e yakın satış artışı sağlarken kimisi iklim – mağaza lokasyonu – raf yerleştirme bilgilerinden oluşan büyük veriler sayesinde %40’a yakın ek satış performansı yakaladı. Tabii ki burada sadece büyük veri değil makine öğrenme teknolojisi de eş zamanlı kullanıldı.

***Söyleşimizin devamına yarın yine aynı mekanda; Teknotel Blog’dan ulaşabilirsiniz, Türkiye’de Bulut Bilişim, Hosting, Yapay zekanın etkilediği sektörler, insansız endüstri vb. birçok niş konuda Hakan Bey’in değerli görüşlerini aldık. Kaçırmamanızı tavsiye ederiz, bizi takip etmeye devam edin 🙂 ***

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Söyleşi: ÇözümPark Kurucusu Hakan Uzuner İle Siber Gündem (1) ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz