Marka Tescili Nedir, Avantajları Nelerdir?

Marka, herhangi bir işletmenin sunduğu mal veya hizmetlerinin, diğer işletmelerin sunduğu mal veya hizmetlerden ayırt edilmesini sağlayan isim, sözcük, harf, sayı, şekil, malın biçimi veya ambalajı gibi çizimle görüntülenmesini sağlayan ya da benzer şekilde ifade edilebilen ve baskı yolu ile yayınlanarak çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir. İşletmenin tüm varlığını temsil eden markanın korunabilmesi için tescil edilmesi gerekir.

Marka tescilinin yasal bir zorunluluğu olmamakla birlikte, tescil edilen markalar yasal olarak korunur. Tescille birlikte; işletme, marka üzerindeki haklarını ispatlamış kabul edilir. Markanız, tescil başvurusu yaptığınız gün itibariyle 6769 sayılı kanun kapsamında koruma altına alınmış olur. (Sınai Mülkiyet Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu Haksız Rekabet Kanunu)

Marka Tescilinin Avantajları Nelerdir

Marka tescilinin firmanız için birçok avantajı vardır. Bunların en önemlisi hiç şüphesiz, emek vererek oluşturduğunuz markanızın çalınmasına engel olmak. Tescillenmeyen markanın çalınması durumunda yasal olarak hak iddia edilemez ve markanın kullanım hakkı bir başkasına geçer.

Farklı bir marka ile faaliyetinize devam etmeniz durumunda veya markanızı çalan kimselerin olumsuz faaliyetlerde bulunması söz konusu olursa her iki durumda da piyasadaki güven verici imajınız zedelenir ve gelir kaybı yaşayabilirsiniz. Tescillenmiş markanızı bir başkasına devredebilir, miras yoluyla bırakabilir veya bir başkasının kullanabilmesi için lisans sözleşmesi yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra, markanızı rehin ve teminat olarak gösterebilirsiniz.

Tescilli markaların rekabet gücü ve itibarı daha yüksektir. Devlet teşviklerinden yararlanmanıza, kalite belgelerine sahip olabilmenize ve web sayfanıza com.tr uzantılı domain (alan adı) alabilmenize olanak sağlar.

Marka Tescil Başvurusu Süreci ve İşleyişi Nasıldır

Markanızın tescili için Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapmanız gerekir. Başvurunuz titiz bir inceleme ile değerlendirilerek karara bağlanır. Başvurunuzu bireysel veya atayacağınız bir vekil aracılığı ile yapabilirsiniz.

Marka tescili için gerekli olan belgeler;

  • Başvuru sahibinin kimlik belgeleri,
  • Markanın temsil edeceği ürün veya hizmetin açıklamalı listesi,
  • Başvuru ücretinin ödeme dekontu,
  • Talep edilmiş ise rüçhan hakkının ödendiğini ibraz eden belge
  • Başvuru ortak marka tescili için ise ilgili şartname gerekir.

Marka hakkına tamamen sahip olabilmek için belli aşamalar içeren sürecin tamamlanması gerekir. Ortalama olarak 7 ayda karara bağlanan süreç nadir durumlarda uzayabilir. Türk Patent Enstitüsü başvurunuzu inceleyerek sınıflandırır, ardından başvurunuz yayınlanır. Başvuruya itiraz olması durumunda itirazlar incelenerek karara bağlanır. Bunun sonucunda uygunluk durumuna bağlı olarak tescil verilir veya reddedilir.

Marka gibi web sitelerinin korunması da önemlidir. Çünkü dijital verilerde markanın tamamlayıcı unsurudur. Yüksek güvenlik çözümleri ile bunları korumak mümkün olur. Bu konuda detaylı bir bilgi için “Dijital Dünyamızda Verilerin Yedeklenmesinin Önemi” başlıklı blog yazımız size fikir verecektir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Marka Tescili Nedir, Avantajları Nelerdir? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz