IoT Devriminde Cloud’un Önemi

IoT Devriminde Cloud’un Önemi

IoT’nin Cloud ile ilişkisini ele alacağımız bu yazıyı derinleştirmeden önce IoT’nin ne olduğunu kısaca hatırlamakta fayda var.  Yaşam tarzımızı ve nesnelerle olan ilişkimizi tamamen değiştiren IoT (Nesnelerin İnterneti), tüm cihazların birbirine bağlı olduğu dev bir ağ sistemdir. IoT sayesinde cihazlar birbirleriyle etkileşime girme yeteneği kazanır. Bu durum ise, otomasyonu, cihazların birbirleriyle iletişim kuracağı ve insan müdahalesi olmadan yapacaklarına tek başlarına karar vereceği bir sonraki seviyeye taşır.

Cihazların (bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi olağan örnekler dışında) İnternete bağlanması anlamına gelen IoT ile otomobiller, mutfak aletleri ve hatta kalp monitörleri gibi tıbbi cihazlar birbirine bağlanabilir. Ayrıca bu liste yalnızca günlük kullanılan cihazlarla sınırlı kalmamaktadır. IoT’nin endüstriyi yeniden yapılandırdığı söylenebilir. Zira IoT teknolojisinin Endüstri 4.0 ve akıllı fabrikaların temelini oluşturur. Dolayısıyla, kurumlar için, kolaylık, verimlilik ve üstün analiz yeteneği sağlayan IoT altyapısına geçmek oldukça kritik bir mesele halini almıştır.

Cloud Computing ve Iot Arasındaki İlişki

17376493_m-1-300x300 IoT Devriminde Cloud’un ÖnemiTabi ki IoT’nin bu kolaylıkları ve artan verimliliği sağlamasına imkan veren önemli mekanizmalar var.  IoT, İnternet altyapısı üzerinde büyük bir baskı yaratan, benzeri görülmemiş miktarda veri üretir. Dolayısıyla, akıllı teknolojilerin faydalarından yararlanmak isteyen şirketler bu baskıyı hafifletmek ve veri problemini çözmek için Cloud teknolojisine başvuruyor.

Cloud computing ise birbirine bağlı tüm cihazları birlikte çalıştırarak IoT teknolojisinin önemli bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla IoT ile beraber  Cloud tabanlı veri depolama ve işleme hizmetlerinin giderek daha fazla önem kazanacağını vurgulamak gerekir.

Basitçe “Cloud” olarak adlandırılan Cloud Computing, veri merkezlerine internet üzerinden veriyi iletmeyi sağlar. Cloud’u üç farklı kategoriye ayırmak mümkündür.

Cloud Computing ve Iot Arasındaki Farklar ve Benzerlikler

17376493_m-1-300x300 IoT Devriminde Cloud’un Önemi

IoT ve Cloud Computing birbirinden oldukça farklıdır; ancak her birinin bu yeni veri dünyasında kritik rolleri vardır. Aşağıda, Cloud ve IoT arasındaki farkların altını çizerek, IoT  için  Cloud teknolojisinin öneminden bahsettik.

Cloud, IoT uygulamaları oluşturmak için gerekli araçları ve hizmetleri sağlarken IoT uygulamalarının çalıştırılmasında verimlilik, kesintisizlik ve hız elde edilmesine yardımcı olur.  IoT hiçbir zaman Cloud’un tam anlamıyla bir parçası değildir ancak modern veri dünyasında birbirleriyle bağlantılı olduklarını unutmamak gerekir.

Çok sayıda IoT cihazının bir ağa bağlı olduğu ve çok büyük veri baytları üreteceği bir durumda ve kuruluşların bu verileri depolamak ve almak için uygun bir sisteme ihtiyaç duyar. Tam da bu noktada devreye, IoT çözümleri oluşturmaya yardımcı olan cloud servis sağlayıcıları girer. Cloud Computing, IoT cihaz kaydı, sensörle veri toplama, veri dönüştürme, veri saklama, veri sunumu ve uzaktan talimatlar gönderme işlemlerini gerçekleştirebilir

Teknotel, kesintisiz çalışması gereken akıllı işletmeler için profesyonel bir Cloud hizmeti sunarak doğru çözümler üretir. Dağıtım, tedarik ve satış operasyonlarını yürüten, müşterinin davranışlarını anlamayı hedefleyen araçlar Teknotel’in Cloud platformu üzerinden çalışarak hem müşterilere hem de kurumlara kesintisiz bir deneyim sunar. Günlük hayatımızın içinde bize dokunan birçok firmaya global standartlarda, kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse İstanbul Veri Merkezi, güçlü referanslara dayanan Cloud Servisleri ile iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlarken iş süreçlerini akıllı hale getirir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

IoT Devriminde Cloud’un Önemi ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz