Data Center Ne Demek

Teknotel Data Center Ne Demek

Verilerin belirli bir merkezden yönetilmesi, aslına bakılırsa data center ne demek sorusunun genel çaplı bir tanımı olarak sayılabilir. Data center noktasında bulunan sunucular ve altyapı ile birlikte verilerinizi yönetebilir, iletebilir ve kontrol edebilirsiniz. İşlemler bütününde alınan önlemler ise güvenli bir işleyişinin var olmasını sağlıyor. Ayrıca sunuculara belirli periyotlar ile bakım yapılması da gerekiyor. 

Sunucuların ve diğer ek sistemlerin yer aldığı tesisler data center olarak adlandırılmaktadır. Data centerlar günümüzde giderek daha büyük önem kazanmaya başlamış olan ve veri merkezleri olarak da nitelendirilen merkezlerdir. Peki data center yani veri merkezi ne demek ve data centerlar içerisinde ne gibi gereksinimler meydana gelmektedir?

Veri merkezlerinde işlenecek, analiz edilen ya da saklanan verinin önem derecelerine göre farklı çözümler üretilmelidir. Soğutma, kablolandırma, güvenlik sistemleri ve diğer detaylar bu durumlar göz önünde bulundurularak çözüme kavuşturulmalıdır.

dogru-veri-merkezini-sectiginize-eminmisiniz-teknotel-300x180 Data Center Ne Demek

Teknotel Data Center Ne Demek?

Genel anlamda Cata Center’lara bakıldığı zaman jeneratör ve kesintisiz güç kaynaklarına ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Bunun dışında veri iletişim bağlantıları ve merkez içerisindeki sunucuların doğru şekilde soğutulması için iklimlendirme sistemlerinin de kullanıldığı görülmektedir.

Yangın söndürme sistemleri ve doğal afetlere karşı da data center‘larda gerekli önlemlerin alınması gerekir. Bunun dışında data center‘larda mutlaka NOC (Network Operations Center) bulunmalıdır. Bu merkezler, dışarıdan veri merkezlerine gelebilecek olan tehlikelere karşı ek güvenlik alınabilmesini sağlar.

Ek Bir Veri Merkezi Kurma Derdine Son

Belirli data center hizmetlerinden faydalanmaya başlamanız, ek bir veri merkezi kurma derdini ortadan kaldırıyor. Eğer data center imkanlarından yararlanmaya başlamak istiyorsanız buna uygun tasarlanmış belirli bir ilana ve elbette yüksek kalitede teçhizatlara ihtiyacınız vardır. Oysa bu hizmetleri sunan bir merkeze başvurarak tüm olanaklardan yararlanmanız mümkün.

Sıfırdan yeni bir data center inşa etmek, başlı başına yüksek bir maliyet anlamına geliyor. Olası durumlara karşı almanız gereken önlemler ve elbette enerji tüketimi, direkt olarak maliyete etki ediyor. Data center kurulumunda alınması gereken önlemler son derece önemlidir. Olası bir durumda veri kaybı yaşamanızı önlemek adına güvenliğe yatırım yapmalı ve felaket senaryolarına karşı önlemler almalısınız.

Data Center Ne Demek ve NOC (Network Operations Center) Nedir?

Veri merkezlerindeki sistemler otomatik olarak çalışabilecek özelliklere sahiptir. Ancak otomatik sistemlerin bazı zamanlarda manuel olarak müdahaleye ihtiyaç duyabileceği anlar olabilir. Bu tür anlarda insan faktörü tekrar ön plana çıkar. Müdahalelerin daha etkili ve doğru şekilde yapılabilmesi için veri merkezlerinde mutlaka NOC yani network operasyon merkezlerinin kurulması gerekir.

dogru-veri-merkezini-sectiginize-eminmisiniz-teknotel-300x180 Data Center Ne Demek

Bu merkezler içerisinde ilgili personeller tarafından gerekli analiz çalışmaları yapılabilmektedir. Sistem odalarından gelen verilerin işlendiği bu merkezler, yazılım, donanım ve sensörlerin işletimi ile kullanılır. Merkezler, sistemlere acil müdahale edileceği zamanlarda devreye girer.

Hızlı bir şekilde müdahale yapılan sistemler yakından izlenir ve muhtemel sorunların önüne geçilebilmesi için çözümler üretmenize yarar.

PDU Nedir?

Elektrik enerji akımının yayılımı ve dağıtılabilmesi için PDU’lara ihtiyaç duyulur. Power Distribution Unit olarak adlandırılan bu bölgelerde grup priz sistemleri kullanılır. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte üst düzey PDU’lar kurulabilmektedir.

PDU uygulamalarına sadece enerji transferi yapabilen bir sistem olarak bakılmaması gerekir. Bu sistemlerin sunucuların çektikleri enerji, kabinlerin içerisine yerleştirilecek olan sunucunun boyutları ve türü gibi farklı özellikler göz önünde bulundurularak seçilmelidir.

Yanlış bir PDU seçildiği zaman sistemlere ciddi ve kalıcı hasar verilebilmektedir. Hosting firmaları tarafından da tercih edilen bu sistemler data center’larda e

dogru-veri-merkezini-sectiginize-eminmisiniz-teknotel-300x180 Data Center Ne Demek

snekliğe yol açar. Data center’ların gerekli bilgileri alabilmesini ve analiz yapabilmesini sağlayan sistemler sunucuların tükettiği enerjiyi de sizlere gösterir.

Hangi sunucunun hangi oranda enerji kullandığını öğrendikten sonra enerji maliyetini optimize etmek için çalışmalar da gerçekleştirebilirsiniz. Her data center’da yer alması gereken PDU sistemleri daha güvenilir data centerlar oluşturabilmeniz için size destek sağlar.

Data center’lar tüm bu detaylar dışında güvenilirliğe de sahip olmalıdır. İş ilerleyişinin aksamaması için tüm faktörlere karşı detaylı araştırmalar ve çalışmalar yapılmalıdır.

Veri Merkezi Yönetimi

Veri merkezi yönetimi olarak da adlandırılan sistemler bütünü, data center ne demek sorusuna karşılık geliyor. Yedekleme olanağının da yer aldığı hizmetler bütününde iş yeriniz için önem teşkil eden verileri güvenli bir şekilde depolayabilir ve saklayabilirsiniz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Data Center Ne Demek ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz