CDN Nedir ve Neden Önemlidir?

İngilizce Content Delivery Network’ün kısaltması olan CDN Türkçe’de “İçerik Dağıtım Ağı” olarak ifade edilir. PoPs adı verilen sunucu ağlarından meydana gelen CDN sunucularının her biri tüm dünya üzerinde farklı lokasyanlara yayılmış şekildedir. Bu haliyle, CDN için web sitesine ait olan HTML sayfaları, CSS sayfaları, Javascript dosyaları, resim vb. statik içeriklerin ziyaretçiye en yakın CDN sunucusu üzerinden yayınlanarak web sitesinin daha hızlı çalışmasını sağlayan bir sunucu ağ sistemi diyebiliriz.

Web siteniz veya uygulamalarınız için CDN hizmeti almaya başladığınız zaman, son kullanıcı içeriklere yönelik bir talepte bulunduğu zaman kendisine en yakın sunucuya bağlanacaktır. Böylece, ziyaretçileriniz istediği içeriğe hızlı bir şekilde ulaşarak iyi kullanıcı deneyimi yaşayacaktır.

Kimler CDN Kullanmalı?

CDN, ölçeği ne olursa olsun web sitesinin yükünü azaltmak ve kullanıcılarına yüksek hızlı erişim imkânı sunmak isteyen herkes tarafından kullanılabilir. Günümüzde uluslar arası yayın yapan siteler, oyun firmaları veya global e-ticaret siteleri tarafından tercih edilen CDN, web siteleri için başta hızlı erişim olmak üzere pek çok avantaj sağlar.

Ancak öte yandan, global olarak ziyaretçi alan bir web sitesine sahipseniz sizin için CDN kullanmak neredeyse zorunluluktur. Zira bulunduğunuz ülke ile bazı ülkeler arasındaki bağlantı hızı yavaş olabilir. Bu durumda, CDN teknolojisi sizin için içeriğin yüksek hızla çekilmesinden çok daha öte avantajlar sağlar.

CDN Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Web sitenize ait, özellikle ses, imaj ve video gibi çok yer kaplayan içerikler statik olarak iletilir ve CDN kullanımı web sitenizin açılma ve yüklenme hızında maksimum performans elde etmenize yardımcı olur. Content Delivery Network’ün diğer avantajları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Sıkıştırma, lokasyon ve optimize etme teknolojisi ile web sitenizin hızı artar.
  • Web sitenizin hızı SEO çalışmalarında önemli bir ölçüt olduğu için CDN kullanımı ile birlikte sitenizin görünürlüğü artar ve arama motoru sıralamalarında ilk sıralarda yer alırsınız.
  • Sitenizin ziyaretçi trafik yükü azalacağından sunucu kaynaklı gecikmelerin önüne geçmiş olursunuz. Bu sayede sunucunuz isteklere daha hızlı yanıt verirken hosting giderleriniz de düşer.
  • İleri güvenlik seçenekleri ile CDN, DDoS saldırılarına ve Spam gönderimlerine karşı web sitenizi koruma altına alır.
  • Özellikle özel gün ve kampanya dönemlerinde ortaya çıkan ani trafik yüklenmelerini optimize eder. Bu sayede hizmetleriniz aksamadan devam eder.

Teknotel Telekom, kesintisiz ve güvenli bir şekilde çalışması gereken her boyuttan firmaya profesyonel Cloud ve veri merkezi servisleri sunarak inovatif çözümler üretir. Toplam 24 stratejik konumda 48 veri merkezinden oluşan data center ağına sahip dünyanın önde gelen global veri merkezi sağlayıcılardan biri Telehouse ile gerçekleştirdiği iş birliğinden doğan Telehouse Istanbul doğru CDN çözümleri ile web sitenizin ihtiyacı olan hız ve yüksek performansı garanti altına alır. Öte yandan dünya standartlarında,  kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Telehouse Istanbul, güçlü referanslara dayanan servisleri ile iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlarken iş süreçlerinizi de akıllı hale getirir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

CDN Nedir ve Neden Önemlidir? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz