Gelişen teknoloji ile birlikte kurum ve kuruluşların yaptıkları her bir işlem dijital alanda gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde hemen hemen bütün firmalara ait web siteleri mevcuttur ve bu web sitelerine girildiği vakit yapılan her bir işlem ve indirilen dosyalar bir sunucu üzerinde yer alır. Bu sayede bu veriler kullanıcılara çok daha hızlı bir şekilde ulaştırılır ve elde edilen bütün verilerin güven içeriğinde muhafaza edilmesi sağlanır.
Genel olarak işlemci, bellek ve sabit sürücü gibi bileşenleri olan server;
- Web sunucusu,
- FTP sunucusu,
- E-posta sunucusu gibi çeşitlere sahiptir.
Sağladığı hizmetlerle saniyeler içerisinde sayısız kişiye aynı anda veri iletilmesine olanak sağlayan server, 7/24 aralıksız olarak işlevini gerçekleştirir ve maksimum performans sunar. Server hizmeti için piyasada yer alan kurumsal hosting hizmetlerinden faydalanmak gerekir. Bunlar genel olarak şu şekildedir:
- Paylaşımlı hosting
- VPS (virtual private server: sanal özel sunucu)
- Kiralık sunucu (dedicated server)
- Bulut sunucu (cloud server)
Bu hosting çeşitlerinin her biri yaygın olarak kullanılsa da, Bulut sunucu ve VPS 2020 yılının en popüler olması beklenen server tipleri arasında yer alır.
Bulut Sunucu (Cloud Server) Nedir?
Hosting firmaları arasında her geçen gün daha da yaygınlaşan Bulut sunucu, çok sayıda fiziksel sunucunun bir araya getirilmesi sonucu oluşturulan bir bilgisayar ağının sanal sunuculara bölünmesi sistemidir. Bulut sunucu pek çok açıdan kullanıcılarına avantaj sağlar, bu nedenle çok geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Bulut hosting sağlayıcılarının sunduğu paketlere bağlı olarak, bazılarında aylık sabit fiyat söz konusudur, bazıları ise kullanılan kaynağın miktarına bağlı olarak fiyatlandırılır. Bununla birlikte sabit ücret ile alınan Bulut Sunucu hizmeti çok daha revaçtadır.
Ayrıca Bulut Sunucu, VPS ile karşılaştırıldığında çok daha ölçeklenebilir özelliktedir. Buna ek olarak birden fazla bilgisayarın bir araya getirilmesi sonucu oluşturulan Cloud Server, çok daha fazla kaynağa erişim sağlar.
VPS (Sanal Özel Sunucu) Nedir?
Tek bir fiziksel sunucunun sanal sunuculara bölünmesi sonucu oluşan VPS, paylaşımlı hosting ya da tamamen kişiye özel olan hosting sisteminden çok daha farklıdır. Bu iki hosting sistemi arasında yer alan VPS, tek bir fiziksel sunucu üzerinden çalışır ve bu sunucu üzerinde birbirinden tamamen farklı olan sanal sunucular yer alır. Kullanıcı bu sanal sunuculardan birini kiralar ve sunucu ihtiyacını en iyi şekilde karşılar.
Paylaşımlı hostinglerde binlerce kişiye hizmet verilirken, VPS hizmeti veren fiziksel sunucuların her birinde sadece birkaç kullanıcı yer alır. Bu nedenle çok daha stabil ve yüksek bir performans ortaya çıkar. Ayrıca VPN üzerindeki yönetim tamamen kullanıcının kontrolü altındadır. İşletim sistemi seçimi ise yine kullanıcının tercihine kalmıştır. Server hizmetleriyle ilgili ek bilgi için “Kurumsal İşletmeler için Server Hizmetinin Önemi” başlıklı blog yazısına göz atılabilir ya da daha fazlası için tıklayabilirsiniz.
Teknotel, kesintisiz çalışması gereken akıllı işletmeler için profesyonel bir Cloud hizmeti sunarak doğru çözümler üretir. Dağıtım, tedarik ve satış operasyonlarını yürüten, müşterinin davranışlarını anlamayı hedefleyen araçlar Teknotel’in Cloud platformu üzerinden çalışarak hem müşterilere hem de kurumlara kesintisiz bir deneyim sunar. Günlük hayatımızın içinde bize dokunan birçok firmaya global standartlarda, kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi, güçlü referanslara dayanan Cloud Servisleri ile iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlarken iş süreçlerini akıllı hale getirir.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok