VPN Nedir?

Virtual Private Network ifadesinin kısaltması olan VPN, Sanal Özel Ağ anlamına gelmektedir. Asıl işlevi başka bir IP üzerinden internete bağlanmak olan VPN, şifre ve kimlik bilgilerinizin güvenliğini sağlarken hızlı bir şekilde internete bağlanmanıza yarar. VPN temel olarak bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunmadığı bir yerdeki ağa bağlanmanızı sağlar. Güvenli bir iletişim yolu sağlaması sebebiyle daha çok kurumsal çözüm amaçlı kullanılan VPN’in engelli sitelere erişim amaçlı kullanıldığı da bilinmektedir.

Peki, VPN hangi amaçlar için kullanılmaktadır?

  • Kurum içi veya kurumlar arası iletişim amaçlı;

Kurumlar, kurum verilerinin güvenliğini sağlamak adına, birbirleri ile veya şube ve merkezleri ile VPN protokolü kullanarak iletişim kurabilir.

  • Her türlü gizlilik ve güvenlik amaçlı;

Güvenlik, kurumsal veya bireysel fark etmeksizin internet kullanımında önemli unsurdur. Özellikle kredi kartı ve banka bilgilerin 3. şahısların eline geçmemesi için VPN programları tercih edilir. Verilerin şifrelenmesi sayesinde tüm bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesinin önüne geçilmiş olur.

  • Okul veya iş ağına erişim amaçlı;

VPN’in sıklıkla kullanıldığı bir diğer alan ise iş veya okul ortamındaki internete bağlanmaktır. Bağlantı yapılan firmanın veya resmi kurumların sistemleri belirlenmiş adresler dışında başka herhangi bir sitede gezinmenize izin vermez. VPN, bu tür kısıtlamaları ortadan kaldırarak rahatça gezinmeye izin verir.

  • Kısıtlı veya yasak sitelere girmek amaçlı;

VPN protokolüne sıklıkla yasak sitelere girmek veya kısıtlanmış yüksek trafiğe sahip legal sitelere girmek için de başvuruluyor. VPN, adresinizi bulunduğunuz ülke dışında başka bir ülkede gibi göstererek ve verileri şifreleyerek gönderdiği için herhangi bir yasaklama veya kısıtlamaya uğramadan istenilen siteye rahatça bağlanılmasını sağlar.

VPN Nasıl Çalışır?

VPN, internete bağlanıldığı anda kullanılan cihazı sanal olarak farklı bir konumdaymış gibi gösteren bir çalışma sistemine sahiptir. Karşı tarafın ağında kriptolu tünel açarak karşılıklı bilgi paylaşımına olanak tanıyan VPN, kriptolu olması sebebiyle de aynı zamanda güvenli bir ortam oluşmasını sağlıyor. Örnek vermek gerekirse kısıtlanmış bir web sitesine VPN aracılığı ile bağlandığınızda bağlandığınız VPN ve cihazınız arasında bir çeşit veri akışı gerçekleşiyor ve bu akış dışarıdan görüntülenemiyor.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

VPN Nedir? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz