Röportaj: Telehouse Istanbul Veri Merkezi Çözümleri

Teknotel Röportaj: Telehouse Istanbul Veri Merkezi Çözümleri

4.0 çizgisinde her geçen gün daha da inovatif fikirlerle karşılaşıyoruz. Yapay zekâ haberleri, IoT’de yaşanan önemli gelişmeler, makine öğreniminde kaydedilen başarılı ivme vb. derken, kendimizi kocaman bir veri yığınının içinde bulduk. Tarlamızın ortasında koca bir yığın var. Bu yığın fırsat mı yoksa tehdit mi? Veri yığınınlarının efektif bir şekilde kullanılması için atılacak ilk adım ne olmalı?

Cevap: 

 Telehouse Istanbul Veri Merkezi Müdürü Mesut Örs, ”Müşteri kendi cihazını bir veri merkezine getirmediği zaman, yani bir veri merkeziyle çalışmadığı zaman, işletmesi büyük ya da küçük olsun hiç fark etmez, cihazına kendi kurumunda fiziksel olarak yer ayırması ve güvenliğini sağlaması gerekir. Öte yandan sürecin sadece bundan ibaret olmadığının altını çiziyor, en önemlisi işletmenin elektriğinin ve internetinin kesilmemesidir” diyor.

-Veri yönetimi konusunda kurumlar nası bir strateji izlemeli?

Atılacak adımlar bunlarla kalmıyor elbette ki. Veri merkezinin soğutması ve fiziksel olarak da güvenliğinin sağlanması gerekir. Bunların hepsine baktığınızda her biri ayrı bir maliyet, bu noktaların sağlamasının ötesinde yönetilme konusuna dikkat çekiyor, ”Cevap basit, işin uzmanlarıyla çalışmak zorundasınız. Eğer cihazınızı kendi yerinizde muhafaza ederseniz hepsi ile tek tek ilgilenmek durumunda olduğunuz için her birinin ayrı bir bedeli olacaktır. Fakat devamlılığınızı sağlamanız için çok daha maliyetli bir yol bu”.

”Türkiye’de Carrier Neutral (Operatör bağımsız) ile bir ilki gerçekleştirdik. 2011 yılından beri kesintisiz şekilde devam ettirdiğimiz hizmetin katlanarak devam etmesi için özenli çalışıyoruz. Bu noktada önceliğimiz %100 müşteri memnuniyeti (Customer satisfaction)”.

Teknotel’den hizmet alıyorsanız faturanızda, özel olarak kullandığınız yer kapasitesi, elektrik ve internet kullanımınız için para ödüyorsunuz. Onun dışında başka hiçbir maliyet ile uğraşmıyorsunuz. Geri kalan tüm sorumluluk veri merkezinde.

Veri merkezleri için gelecekte biraz ütopik düşünmek istiyorum. Mesela, Blockchain (Merkezsizlik). Kesintisizlik bu noktada anlam kazanıyor. Blockchain teknolojisinin belli bir kaynağı olmadığı için kesilme ihtimali ortadan kalkıyor. Yani kesinti olma ihtimali yok.  Kesinti olması için dünyadaki bütün elektriğin ve internetin aynı anda  kesilmesi gerekiyor. Tamamen Virtual Revolution filmindeki gibi. İşin bütün kilit noktası elektrik esasında. Elektrik olmadığı zaman hiçbir şey olmaz. Tabii bahsettiğim  tüm şeyler merkezsizlik üzerine kurulu olduğu zaman geçerli.

”Kurumlara uzun vadeli çözüm ortağı oluyoruz ve  inovatif çözümleri ile müşterilerine sektörde rekabet üstünlüğü kazandırıyoruz”

Mesut Örs, Teknotel Telekom’un Global standartlarda hizmet sunabilme misyonuyla, Dünya Devi Telehouse ile güç birliği sağlayarak Telehouse Istanbul Veri Merkezi’nde tüm kullanıcılarına uçtan uca çözümler sunduğunu belirtiyor ve ekliyor: ”Müşteri memnuniyetini her daim ön planda tutarak sağladığımız tüm hizmetleri yapay zekâ tabanlı inovatif, etkili ve güven ortamında dinamik tutuyoruz. Kurumsal tüm beklentileri karşılamak üzere sürekli yenilikçi çözümler geliştiriyoruz”.

”Sürekli kendimizi geliştirerek sektöre yönelik katmadeğer sağlıyoruz”.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Röportaj: Telehouse Istanbul Veri Merkezi Çözümleri ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz