Link Kısaltma Nedir, Popüler 5 Link Kısaltma Sitesi

Bir sayfaya yönlendirme yapılacağı zaman sayfanın URL’si ve IP adresi üzerinden link verilir. Bununla birlikte linkler uzun ve karmaşık olduğu için, hiperlink tekniği olarak adlandırılan link kısaltma işlemi yapılır. Böylece çok daha basit ve kısa linkler ile aynı sayfaya yönlendirme yapılabilir.

Günümüzde çok sayıda link kısaltma sitesi vardır ve bu sitelerde birbirinden farklı servisler kullanılır. Bu tarz link kısaltma servisleri ile HTTP yönlendirme tekniği kullanılarak yönlendirme yapılır ve uzun linkler kısaltılarak basit linkler haline getirilir. Bu sayede kullanıcılar çok daha rahat ve pratik hareket etme imkanı bulur.

Link Kısaltma Servisinin Ortaya Çıkışı

İlk olarak 2002 yılında yayın hayatına başlayan TinyURL, tarihteki ilk link kısaltma servisi olarak bilinir. Kullanıcılarının desteğiyle popülerleşen bu hizmet, etkileyici bir fikir olarak büyük ilgi görmüştür. Ardından çok sayıda farklı servis ortaya çıkmıştır ve bunların birçoğu kısa süre sonra farklı nedenlerle kapatılsa da, bazıları halen varlığını devam ettirir. Bunlar arasında kullanıcılarının güvenoyunu alan TinyURL, sunduğu kaliteli ve güvenilir hizmetle ilk sırada yer alır.

TinyURL’den sonra en çok kullanılan link kısaltma servisi ise 2018 yılının Nisan ayına kadar Google olmuştur. Bununla birlikte 2018’de çeşitli nedenlerle yayın hayatını bitirme kararı alarak, bu alandan çekilmiştir. Günümüzde en çok tercih edilen 5 link kısaltma sitesi ise şu şekilde sıralanabilir:

  • LinkTL
  • BC VC
  • Adfly
  • Linkshrink
  • io

Link Kısaltma Ne İşe Yarar?

Uzun ve karmaşık linklerin normal URL yapıları ile sunulması yerine sektörün saygın link kısaltma sitelerinin sağladığı servislerinin bize sunamadığı ancak link kısaltma servislerinin sunduğu bazı avantajlar vardır. Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Linkler hem internet üzerinde hem de pek çok sosyal medya yayınında paylaşılır. Bu nedenle uzun ve karmaşık linkler yerine, çok daha estetik görünen kısaltılmış linkler tercih edilir.
  • Normal URL linkleri uzundur ve fazla karakter sayısını barındırır. Bu nedenle karakter limitinin aşılmaması adına kısaltılmış linkler idealdir. Böylece Twitter, SMS gibi yerlerde karakter sorunu yaşanmaz.
  • Link kısaltma sitelerinin sunduğu hizmetler arasında analizler de mevcuttur. Linkle kaç defa tıklandığı, tıklayan kişilerin hangi kanalları kullandığı, bu kişilerin hangi cihazlar üzerinden tıklama yaptığı gibi pek çok farklı konuda veriler elde edilebilir ve elde edilen verilerle analiz yapılabilir.

Kısaltılmış linklerde alan adı gözükmez. Ancak çok uzun linkleri belli yerlerde göstermek açısından kısaltma kullanmak önemlidir. Alan adı ve daha fazlası hakkında da bilgi isterseniz tıklayabilirsiniz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Link Kısaltma Nedir, Popüler 5 Link Kısaltma Sitesi ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz